Slecht nieuws: Extra taks op diesel, benzine, stookolie en gas: Zoveel gaat het je kosten

door: STS
Tanken - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Wirestock Creators

Fossiele brandstoffen zullen in de toekomst duurder worden. Europa voert een extra taks in op diesel, benzine, stookolie en gas.

We zullen vanaf 2027 meer moeten betalen voor deze brandstoffen, want vanaf dan voert Europa een koolstofprijs in voor fossiele brandstoffen. Dit moet de uitstoot van broeikasgassen helpen dalen.

"Benzine wordt maximum 10 cent per liter duurder en diesel en stookolie 12 cent. Aardgas wordt iets minder dan 1% per kWh duurder", was te horen in Het Journaal op Eén.

"Wie 15.000 kilometer per jaar rijdt met een dieselwagen die 5 liter per 100 km verbruikt, betaalt zo 90 euro per jaar meer. Een gemiddeld gezin dat op een jaar 17.000 kWh gas verbruikt, betaalt 153 euro meer."

"Voor kwetsbare kwetsbare gezinnen springt de Europese Unie wel bij. Ze zal het geld afkomstig van de uitstootrechten herverdelen. Zo zullen de lidstaten de extra inkomsten krijgen om gezinnen te compenseren voor de prijsstijging, en ook om de omschakeling naar elektrisch rijden en verwarmen makkelijker te laten verlopen."