Touring onthult: "7 op de 10 automobilisten hebben deze slechte gewoonte, die je brandstofverbruik doet stijgen"

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Touring heeft een opvallende vaststelling gedaan over het gedrag van automobilisten. Er is iets dat we massaal doen, terwijl het ons brandstofverbruik doet stijgen.

Touring voerde een steekproef uit aan verschillende spooroverwegen, bij in totaal 850 voertuigen. "Slechts drie op de tien voertuigbestuurders schakelen de motor uit bij het wachten voor de gesloten slagbomen", concludeert de mobiliteitsorganisatie.

"De meesten laten de motor lustig draaien, zelfs tot drie minuten lang. Daardoor ligt niet alleen het verbruik hoger maar stijgt uiteraard ook het niveau van luchtvervuiling."

"Nochtans zegt het verkeersreglement sedert 2004 dat men de motor van de wagen moet uitschakelen bij stilstand, behalve in geval van nood. Ook met een moderne, nieuwe auto loont het uitschakelen van de motor de moeite."

"Elke seconde telt om brandstof te sparen en minder te vervuilen. Voor voertuigen die over een start/stop systeem beschikken start de besparing al in minder dan een seconde. Voor de andere voertuigen is dat binnen de vijf tot tien seconden."

"En dat geldt in feite niet alleen voor het wachten aan een spoorwegoverweg. Denk maar even aan alle soorten stops die je maakt tijdens een traject, zoals iemand opwachten die bij de bakker binnen is, of om een garagepoort te openen."

Mythes

Touring wil ook graag een aantal mythes rond het uitschakelen van de motor ontkrachten. "Zo is het zinloos om de motor proberen op te warmen wanneer men stilstaat. De motor warmt nauwelijks op en men vervuilt alleen maar de lucht."

"Dat het steeds aan- en uitschakelen van de motor tot meerverbruik leidt is ook een kwakkel. Eens de motor opgewarmd is, is dit echt marginaal en al zeker niet in verhouding tot wat men kan besparen."