Zware verkeersovertreding begaan? Deze straf wordt nu steeds vaker opgelegd

door: STS
Overtreding
Afbeelding bron: Politiezone VLAS

Er worden de jongste jaren steeds meer werkstraffen opgelegd. En dat gebeurt vooral bij het plegen van een ernstige verkeersovertreding.

"De werkstraf valt niet meer weg te denken uit de strafuitvoering. In 2020 kwamen 3.850 dossiers binnen op de Vlaamse justitiehuizen. Voor 2023 zijn dat er 5.436. Een stijging van 41%. Goed voor bijna een half miljoen uur arbeid ten bate van de maatschappij", zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir.

"Daarmee bevestigt de werkstraf, die sinds de coronacrisis een stevige boost kreeg, zijn 'populariteit’ bij rechtbanken. Opvallendste stijger bij de misdrijven waarvoor een werkstraf wordt opgelegd, zijn verkeersovertredingen. Bijna één op twee werkstraffen in Vlaanderen is het gevolg van een ernstige verkeersovertreding."

"De top drie van misdrijven wordt dus geleid door ernstige verkeersovertredingen (48%), gevolgd door eigendomsdelicten (17%) en drugsdelicten (14%)."

Een groot deel van de werkstraffen (41%) wordt opgelegd aan jongeren (tussen 18 en 24 jaar). De belangrijkste drijfveer voor rechtbanken om een werkstraf uit te spreken is om jongeren de kans te geven zich te herpakken zonder dat ze een strafblad oplopen.