Defensieve Vanhaezebrouck op vooravond tegen Czestochowa

door: CDC
Hein Vanhaezebrouck
Afbeelding bron: Photonews

AA Gent is dit seizoen slecht begonnen. De ploeg scoorde weinig, pakte amper punten en ging ook tegen Czestochowa de boot in met 1-0. De druk begint er te stijgen. Vanavond om 20u kan wat druk van de ketel mits winst en kwalificatie voor de Conference League. Coach Hein Vanhaezebrouck klonk in de voorbeschouwden persconferentie opvallend defensief. 

De trainer begon met te onderstrepen dat het al de 6e Europese wedstrijd van dit prille seizoen was. Bovendien ook de 5e kwalificatiewedstrijd voor een groepsfase van een Europese competitie in 7 jaar tijd. Het doel is zich kwalificeren voor een groepsfase, iets wat tussen 2000 en 2015 maar één keer lukte. Daardoor benadrukt hij dat daar nu in slagen een unicum zou zijn in zijn ogen. 

Czestochowa speelde 5 jaar terug nog in 3e klasse, maar heeft nu een rijke, ambitieuze voorzitter. Bij hun eerste jaar in hoogste klasse werden ze metteen 2e, wonnen ze de beker en nu haalden ze ook de supercup binnen. Vanhaezebrouck schetste de Polen dus als een te duchten ploeg. 

De coach ziet historisch "kleinere" landen met steeds meer goede ploegen, een gevolg van de globalisering. Volgens hem leeft in België nog teveel het idee dat die kleine landen, op basis van het verleden, niet goed kunnen voetballen.

Onmiddellijk daarna haalde hij het verleden aan om te bewijzen dat Gent de 2e ploeg van België is - al is niet duidelijk op basis van wat - en dat de huidige uitgangspositie historisch gezien net zeer positief is. Daarom snapt hij de negativiteit die er nu heerst niet. Een negativiteit die hij ook de eigen supporters verwijt. 

Aan die supporters wil hij ook meegeven dat vorig seizoen, dat slecht was, er net zeer veel geld werd uitgegeven aan spelers. Dat ging gepaard met slecht voetbal. Het is maar de vraag of zo'n opmerkingen de fans zullen sussen. 
Maar de huidige problemen worden weggespoeld met succes, dus hij riep de fans op om massaal naar het stadion te komen, wat ze gratis kunnen doen, en vol achter de ploeg gaan staan.

Over de match zelf dan werd gezegd dat de Polen de vorige keer, mits wat extra efficiëntie voorin, zeker te kloppen waren en zijn. Ook werd er vorige week in feite weinig weggegeven volgens Van Haezebrouck. In Europa wordt er defensief en in blok gespeeld. Dergelijke stugge partijen zijn erg moeilijk om veel in te scoren. De power van de teruggekeerde Delpoitre is dan ook iets waar naar uitgekeken wordt.