Hervorming treft ook Belgische wielrenners: "Nefast voor de internationale marktpositie en competitiviteit"

door: CDC
Afbeelding bron: Photonews

De hervorming van het gunstregime voor voetbalclubs treft ook het wielrennen in ons land. De stijging van de sociale bijdragen zou wel eens een grote impact kunnen hebben, groter nog dan in het voetbal.

Makelaar Dries Smets van Squadra Sports Management ziet het somber in. Aan het Nieuwsblad geeft hij aan dat er een internationaal concurrentienadeel zal ontstaan voor het wielrennen in België. Volgens Smets kennen landen zoals de VS en Duitsland immers wel nog fiscale gunstregimes voor topsporters.

In het voetbal wordt er al langer ingezet op financial fair play, maar in het wielrennen is dat debat nog niet zo vergevorderd. Dries Smets noemt de voorziene stijging in sociale bijdragen dan ook "Nefast voor de internationale marktpositie en competitiviteit van de ploegen en hun renners.”

Smets wil het bestaande gunstregime niet verdedigen aangezien het nogal oneerlijk is, maar hij hoopt wel op een eerbaar compromis, waarbij er rekening wordt gehouden met kleinere sporten, zoals het wielrennen. Ook zou hij graag een overgangsperiode zien zodat ploegen zich kunnen voorbereiden op de meerkost.