Minister Van Peteghem kondigt aan: "Fiscale gunstmaatregelen voor hen"

door: STS
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft aangekondigd dat er fiscale gunstmaatregelen komen voor schenkingen en giften aan de Oekraïense bevolking.

"De brutale inval van Rusland in Oekraïne maakt een grote golf van solidariteit los in ons land", stelt de minister.

"Veel mensen willen de getroffen burgers uit de nood helpen met hulpgoederen of wensen hulporganisaties financieel te ondersteunen. Om die nationale golf van solidariteit te ondersteunen zorgen we voor fiscale gunstmaatregelen.”

Een eerste maatregel zorgt ervoor dat ondernemingen goederen kunnen schenken die normaal bestemd waren voor verkoop, zonder dat ze het recht op btw-aftrek verliezen.

"Ondernemers kunnen goederen met een gerust hart wegschenken. Ze moeten de in aftrek genomen btw bij hun aankoop niet compenseren. In ruil vraagt de fiscus wel enkele bewijsstukken over de bestemming van de schenking, om het risico op verkoop op de zwarte markt te verkleinen."

Een tweede maatregel ondersteunt de werking van het Consortium 12-12. "Particulieren die via het Consortium een gift doen, kunnen rekenen op een fiscaal voordeel van 45% (voor giften vanaf 40 euro)."