Goed nieuws voor de portemonnee: pensioenen, uitkeringen en overheidswedden gaan snel stijgen

door: MRO
portefeuille portemonnee betalen
Afbeelding bron: Pixabay

Uitkeringen, waaronder leeflonen, pensioenen en ook de wedden van ambtenaren zullen snel stijgen. Volgens het Federaal Planbureau zal de spilindex al volgende maand overschreden worden.

De spilindex werd het laatst overschreden in oktober vorig jaar. Het Federaal Planbureau verwacht, rekening houdend met de vooruitzichten voor de gezondheidsindex, dat de spilindex in april opnieuw overschreden zal worden.

Indien spilindex 128,11 inderdaad bereikt wordt volgende maand, dan zullen de sociale uitkeringen, pensioenen, met 2% stijgen in de maand mei. In de maand juni stijgen de wedden van het overheidspersoneel dan eveneens met 2%.

Volgens de huidige vooruitzichten zou dit de enige keer zijn dat de spilindex in 2024 overschreden wordt. De volgende spilindex (130,67) zou bereikt worden in maart 2025. De uitkeringen zouden dan in april 2025 opnieuw met 2% stijgen en de overheidswedden in mei 2025.

Olieprijs

Het Planbureau publiceert eveneens de vooruitzichten voor de olieprijs. Die zou goedkoper worden. In 2024 zou de olieprijs gemiddeld 81 dollar per vat bedragen en in 2025 en 76 dollar per vat in 2025.