OCAD merkt dat extremistische groeperingen de coronacrisis uitbuiten

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, is bevoegd voor het bepalen van het dreigingsniveau in België. Sinds januari 2018 zijn we in België in dreigingsniveau 2 (op een schaal van vier).

Het OCAD zelf gaat niet op het terrein, maar verzamelt alle relevante informatie via zijn partnerdiensten. Ze krijgen hierdoor een helikopterzicht over alle informatie en leggen al de puzzelstukken samen. Op dit moment stelt men vast dat extremistische groeperingen van alle ideologische hoeken de coronacrisis uitbuiten

Polarisatie zowel links als rechts neemt toe

Het OCAD stelt vast dat de polarisatie opnieuw toeneemt en dat ideologische groeperingen, zowel linkse als rechtse als jihadistische extremistische groepen wel ergens een manier vinden om de coronacrisis uit te buiten. 

Ze gebruiken de situatie om hun eigen verhaal te brengen en hun eigen vijandbeelden op te zwepen. Dat zijn ook tendensen en problematieken die het OCAD mee opvolgt. Vooral op het internet en de sociale media, zien we de laatste maanden meer en virulentere activiteit. Dit is een fenomeen dat de veiligheidsdiensten van nabij opvolgen. Kritisch en verstandig omgaan met sociale media en mediawijsheid, worden hoe langer hoe belangrijker.