Theo Francken bekijkt cijfers en trekt pijnlijke conclusie: "In dit land regeert de straffeloosheid"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-Kamerlid Theo Francken maakte vijf jaar na de terroristische aanslagen in Zaventem en Maalbeek een analyse inzake extremisten in België.

"Sinds 2016 zaten 506 extremisten in een Belgische gevangenis. 403 van hen werden intussen al vrijgelaten, dit is acht op de tien", stelt Francken in een blog. "Een flink deel van hen werd vrijgelaten omdat de uitgesproken celstraf minder dan 3 jaar bedraagt en deze straffen niet eens worden uitgevoerd."

"Van de 506 extremisten zijn er 289 Belg en 217 niet-Belg. Dit is een verhouding van 57%-43%. Van de niet-Belgische extremisten is 56% legaal op het grondgebied en 44% illegaal."

Nationaliteit intrekken

"Van een beperkt aantal extremistische Belgen met de dubbele nationaliteit werd de Belgische nationaliteit ingetrokken. Sinds 2019 gaat het bijvoorbeeld om amper 13 intrekkingen. In dit land regeert de straffeloosheid. De strafmaat voor terreurdaden moet omhoog, celstraffen moeten effectief worden uitgevoerd en de Belgische nationaliteit moet worden afgepakt. Extremistische vreemdelingen moeten allen hun verblijfsrecht verliezen. Uitwijzing gebeurt nu veel te weinig, terwijl het prioriteit moet zijn."