Terreurdreiging gaat nu meer uit van lone actors en dat stelt veiligheidsdiensten voor grotere uitdagingen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Sinds een aantal jaren heeft het OCAD ook een verandering waargenomen in het dreigingsbeeld. De kans op grote aanslagen zoals bij de Bataclan in Parijs in 2015 en in Zaventem in 2016 is momenteel minder groot. Dit omdat IS als terreurgroep met een eigen grondgebied, grote financiële middelen en een geoliede propagandamachine er niet meer is. De ideologie van de terreurgroep daarentegen, is er nog steeds.

Dat betekent dat de dreiging op zich ook geëvolueerd is. Nu zijn het niet zozeer cellen die vanuit een centraal commando grote aanslagen opzetten, maar eerder enkelingen die tot actie overgaan. 

Lone actors zijn moeilijker op te sporen

De veiligheidsdiensten noemen dat de lone actors, individuen die op zichzelf radicaliseren, die op internet onder andere extremistische propaganda vinden en zich daardoor laten manipuleren en die beslissen om ergens een gewelddadige actie te plegen.

De verschuiving van groeperingen naar lone actors is heel belangrijk geweest, want deze personen zijn veel moeilijker op te sporen dan groepen. Wanneer groepen een aanslag willen uitvoeren, is de kans veel groter dat zij bij de voorbereiding in de kijker lopen bij de veiligheidsdiensten. Dat is niet zo bij lone actors. Dit maakt de uitdagingen voor de diensten groter.

Belangrijke rol voor sociale media

Sociale media kunnen een belangrijke rol spelen in het verspreiden van extremistisch discours. Vandaar zetten de veiligheidsdiensten in op monitoring van sociale media en houden ze die mee in de gaten. Zeker in tijden zoals deze, waar mensen meer afgesloten zijn van hun omgeving, kunnen sociale media belangrijke vectoren vormen van radicalisering.

Naast jihadistische propaganda ziet het OCAD binnen en buiten Europa ook een toename van online rechts extremistische acties.

In dit kader is vroegdetectie van cruciaal belang. Proberen om signalen zo snel mogelijk op te vangen en daarvoor is de samenwerking tussen de diensten zo belangrijk.