"Schrikwekkend veel" terroristen lopen in België op vrije voeten rond

door: STS
terrorisme
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Momenteel staan er in België 698 terroristen of extremisten geregistreerd in een databank van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Dat blijkt uit cijfers die Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

"Van deze statuten van extremist of terrorist vinden we er 305 terug in Vlaanderen, 280 in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en 103 in Wallonië. Schrikwekkend veel", aldus D'haeseleer.

"Een opdeling in de statuten leert dat er 509 personen vermeld staan als Foreign Terrorist Fighters, die naar conflictgebieden vertrokken of wilden vertrekken om zich aldaar bij terreurgroeperingen aan te sluiten. Voorts zijn er 69 potentieel gewelddadige extremisten, 78 haatpredikers en 23 personen die veroordeeld werden voor terrorisme. Van de 698 geregistreerde personen hebben er 18 zelfs een dubbel statuut, bijvoorbeeld omdat ze terrorist én haatprediker zijn."

"En niet onbelangrijk voor de mensen in dit land om te beseffen, er zijn ook 37 zogenaamde Homegrown Terrorist Fighters. Die verkiezen ons land dus boven Irak of Syrië om terroristische aanslagen te beramen of te plegen."