Slachtoffers overstromingen zitten in de kou: Verwarmen moeilijk of onbetaalbaar

door: WVDS
Wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

Na de watersnood van afgelopen zomer is de situatie in getroffen gebieden in Wallonië nog steeds schrijnend. Johan Hermans ging al meermaals ter plaatse helpen en merkt dat heel wat mensen het bijzonder moeilijk hebben om bijvoorbeeld hun huis te verwarmen.

De temperaturen koelen flink af en verwarmen wordt belangrijker, maar net dat is voor heel wat mensen die slachtoffer werden van de overstromingen een groot probleem.

“Het makkelijkste is om elektrische vuurtjes te gebruiken, maar die verbruiken veel. Zij betalen nu een rekening voor twee maanden elektriciteit wat ze normaal betalen voor een gans jaar", aldus Johan Hermans in gesprek met Redactie24.

“Veel schoorstenen moeten ook opnieuw uitgekuist worden vooraleer er een hout- of kolenkachel kan ingezet worden. Een pelletkachel kan, maar is dan weer duur in aankoop."

"Wij krijgen veelal oudere mazoutkacheltjes van mensen, maar die moeten getest worden of ze nog veilig zijn en mazout geeft altijd wel een bepaalde geur af.”

Daarnaast is de elektrische installatie in heel wat huizen flink beschadigd. “Ik ben thuis in al wat elektriciteit is en nu ben ik met een aantal collega’s en federaties aan het kijken wat er kan gebeuren om mensen te helpen met hun elektrische installatie.”

“Heel de installatie is vaak onbruikbaar geworden. Stopcontacten en schakelaars zijn aan het oxideren en moeten vervangen worden. Dat moet er allemaal uit omdat het niet meer veilig is. Daarvoor zijn we aan het kijken hoe dat georganiseerd kan worden.”

Prijsstijgingen

Johan ziet nog een bijkomend probleem in de winkels. “Wij ondervinden dat er op veel plaatsen niet alle winkels open zijn en als ze al open zijn, dan is het aanbod beperkt."

"Bovendien stijgen de prijzen van de producten ginder ook omwille van de schaarste en op de plaatsen waar wij komen zijn het veelal mensen die minder begoed zijn. Die hebben hulp nodig.”