Opvallende cijfers over leeflonen: “Amper zoveel procent gaat naar Belgen”

door: BVDO
Geld
Afbeelding bron: Pixabay

Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) vroeg cijfers op over de besteding van leeflonen die door de federale overheid uitbetaald worden.

In totaal werden in 2021 door de federale regering 1,15 miljard euro aan leeflonen uitbetaalt, zo tonen de cijfers aan. “Van dat bedrag gaat maar 59 procent naar Belgen zelf en de rest naar zowel EU- als niet-EU-burgers”, zegt Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Die gaan dus met maar liefst 41 procent van dat bedrag lopen. Goed 365 miljoen euro ging in 2021 naar migranten van buiten Europa.”

Opvallend volgens Samyn is ook dat vooral Brussel en Wallonië heel wat leeflonen toekennen. “72 procent van het totaal aantal steuntrekkers leeft daar. De toekenningsvoorwaarden moeten daar bijzonder aantrekkelijk zijn.”

Voor Samyn is daarmee opnieuw bewezen hoe zwaar de migratiefactuur op de sociale zekerheid weegt. “Naast een hoge werkloosheidsgraad bij de migranten (maar liefst 44 procent in Brussel) krijgt een ander deel dus via het leefloon een win-for-life-ticket in dit land. De paars-groene regering die geen geld vond om permanent een btw-verlaging op elektriciteit en gas te financieren voor onze eigen mensen geeft wel bijna een half miljard per jaar via het leefloon alleen aan migranten die hier vaak niets te zoeken hebben.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24