Opvallend: "Zoveel geld stroomt er elke seconde van Vlaanderen naar Wallonië"

door: STS
Lode Vereeck - Barbara Pas
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas en econoom Lode Vereeck hebben een boek geschreven over de geldtransfers van Vlaanderen naar Wallonië.

Het boek heet 'Bodemloos' en werd dinsdag voorgesteld. "In 2021 liepen de totale transfers van Noord naar Zuid op tot 12,9 miljard euro", stelt Lode Vereeck.

"Dat komt neer op bijna 2.000 euro per Vlaming van jong tot oud, ruim 4.300 euro per werkende Vlaming, oftewel 409 euro per seconde, 35 miljoen euro per dag, 1 miljard euro per maand, 64,5 miljard euro in deze legislatuur."

"De miljardentransfers zijn een serieuze financiële aderlating en betekenen een aanzienlijk verlies aan welvaart voor Vlaanderen. Het gaat om 4,37 procent van het bruto regionaal product."

"Uit internationale wetenschappelijke studies blijkt dat transfers er bijna nooit of nergens in slagen om achtergestelde regio's er weer bovenop te helpen. Integendeel, transfers bestendigen en verergeren de sociaaleconomische achterstand ten opzichte van meer welvarende regio's, omdat zij de dringende noodzaak en prikkel wegnemen om het beleid om te gooien. Transfers zijn dus deel van het probleem, niet van de oplossing."

"Pas als de transfers worden afgeschaft, kan Wallonië aan zijn renaissance beginnen", stelt Barbara Pas. "Dat is goed voor de Walen. En dat is ook wat Vlaanderen wil: welvarende buren aan zijn zuidgrens."