Antwerpen wil kindvriendelijke coronatesten uitvoeren

door: SLO

Tijdens het begin van het nieuwe schooljaar bestaat de kans dat er veel kinderen op corona zullen worden getest. Antwerpen wil dit graag op een kindvriendelijke manier doen. 

Het is vandaag 1 september wat de start van een nieuw schooljaar betekent. De kans bestaat dat er heel wat kinderen getest zullen worden op corona. Antwerpen zou dit graag kindvriendelijk willen doen met een speekseltest.

Het spreekt voor zich dan een speekseltest aangenamer aanvoelt dan dat er met een wisser diep in je neus of keel wordt gegaan. De speekseltesten zijn dan misschien wel iets minder betrouwbaar, maar je hebt er geen medisch personeel voor nodig en het verloopt veel sneller.

Het testdorp aan Spoor Oost in Antwerpen is er dan ook van overtuigd dat dit de beste aanpak is om coronatesten af te nemen bij kinderen. Als er uitbraken in scholen zijn, is het misschien beter om een mobiel team ter plaatse te sturen. Jan Stroobant, spoedarts aan het ZNA Middelheim, bekijkt ook of een kleurrijke, speelse teststraat een oplossing kan zijn.

In het testdorp gaan ze binnenkort ook een tweede test aanbieden voor mensen die in quarantaine zitten. Zo willen ze de economische schade beperken. De test zal minimaal vijf dagen na de eerste test en negen dagen na het risicocontact uitgevoerd worden. Als ze beide negatief zijn mag men uit quarantaine.