Artsen verbazen met standpunt: “Tijd om meer coronadoden te accepteren”

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Vier artsen roepen in Nederland op om de coronamaatregelen te versoepelen, ook al is het gevolg daarvan dat er meer coronadoden zullen zijn. Volgens de artsen trekken heel veel mensen het niet meer en moet er gedeeltelijk teruggekeerd worden naar een normaal leven.

De coronamaatregelen hebben volgens de vier artsen grote gevolgen en daarom is het volgens hen nodig om te versoepelen. Als maatschappij moeten we dan wel aanvaarden dat er meer overlijdens van coronapatiënten zullen zijn.

Volgens de artsen mag de focus niet enkel op de intensieve zorg liggen. De crisis duurt veel langer dan verwacht en we zijn er nog lang niet van af. Maar de mensen trekken het onder de zware maatregelen ook niet meer.

“Wat we nu wellicht aan het doen zijn, is dat we door sommige coronamaatregelen van grote groepen mensen belangrijke levensjaren aan het afpakken zijn. Daar staat slechts een beperkt aantal gewonnen levensjaren voor sommige coronapatiënten tegenover”, schrijven ze in een opiniestuk in NRC.

Ook de economische gevolgen van de maatregelen zijn ongelofelijk zwaar voor heel wat mensen. “Wij pleiten uiteraard voor het streng handhaven van de basismaatregelen en de gedeeltelijk lockdown, maar de consequenties van sommige maatregelen worden steeds groter, terwijl steeds duidelijker wordt dat de winst die ze opleveren niet heel groot is. Dan moet je je afvragen: is het nog wel in balans?”