“Ziek gaan werken is bijna bewonderenswaardig in Vlaanderen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
In een open brief, ondertekend door meer dan 450 artsen, wordt opgeroepen om attent te blijven voor het coronavirus. Ziek gaan werken kan volgens de artsen absoluut niet.

Zeker op het werk moeten we volgens de artsengroep alert blijven. Gaan werken kan enkel als je gezond bent. “Blijf thuis als je ziek bent”, klinkt het. “Dit kunnen we niet genoeg benadrukken. We beseffen dat het organisatorisch niet simpel is, om kinderen van school thuis te houden of zelf niet te gaan werken. We beseffen dat werkgevers niet altijd even ontvankelijk zijn hiervoor.”

In onze maatschappij moeten dingen veranderen en ziek gaan werken is daar één van. “De Vlaming heeft daarenboven een cultuur gekweekt waarin het bijna bewonderenswaardig is als men ziek gaat werken. Van dit idee gaan we absoluut en zeer dringend moeten afstappen, in het belang van de volksgezondheid. Ziek zijn, is thuisblijven. Dit geldt óók voor zieke kinderen.”

De economie is belangrijk, maar gezondheid ook volgens de artsen. “Besef dat de huidige regels er zijn om de terugkeer naar en het behoud van een ‘normaal leven’ mogelijk te maken. Hoe harder we de cijfers terugdringen, hoe sneller en hoe ‘normaler’ de economie kan hernemen. Als we de regels vroegtijdig loslaten, dreigen we dit normale leven opnieuw op de helling te zetten.“