Ben Weyts wil, maar mag niet ingrijpen: “Die krijgen dagelijks spuug en wat nog meer over zich”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten voor de rest van de bevolking het coronavaccin toegediend krijgen.

Volgens Weyts zijn leerkrachten, onderwijzers en kleuterleidsters één van de kwetsbaarste groepen in onze samenleving. "Ik ken geen enkele beroepsgroep die zo intensief met andere mensen in contact komt als leerkrachten”, zegt Weyts in 'De Ochtend' op Radio 1.

De onderwijsvakbonden dringen daar al langer op aan, maar voorlopig komt er maar één extra beroep op de lijst van prioritaire beroepen. “Er is een uitzondering gemaakt voor de politiediensten, en dan nog enkel de interventie-eenheden."

Volgens de verklaring van de federale regering is dat omdat zij met veel mensen in contact komen. “Wel, ik ken geen enkele beroepsgroep die zo intensief met andere mensen in contact komt als leerkrachten. Mensen uit het kleuteronderwijs, die krijgen dagelijks spuug en wat nog meer over zich.”

Weyts heeft echter geen enkele bevoegdheid om over de vaccinatie van leerkrachten te beslissen. Die beslissing wordt op het federale niveau genomen.