Bert Anciaux, directeur van woonzorgcentrum: “2 dagen later was hij dood, ze hadden hem niet op IZ behandeld”

door: WVDS
Bert Anciaux
Afbeelding bron: Photonews

“De vaccinatiecompagne in onze woonzorgcentra is volop aan de gang”. Bert Anciaux is senator maar daarnaast ook directeur van woonzorgcentrum De Overbron in Neder-over-Heembeek. Het is een verschrikkelijke periode geweest, maar Anciaux heeft steeds zijn verantwoordelijkheid genomen en wil in de toekomst extra investeren in een goed en gelukkig leven voor zijn bewoners.

WZCWZCDeOverbronDesiré
Afbeelding bron: Bert Anciaux

Foto: De vaccinatie van bewoner Desiré, die dit jaar 100 wordt en die in april 2020 zwaar besmet geraakte met Covid-19. Nu gaat het goed met hem!

“Ik ben superzenuwachtig voor de vaccinatie van onze bewoners. Wij hebben het in maart, april heel zwaar gehad. Ons woonzorgcentrum is heel snel geconfronteerd geweest met Covid-19, bij wijze van spreken al de eerste dag van de lockdown”, begint Bert Anciaux het gesprek met Redactie24.

“Wij hebben onmiddellijk op eigen kosten iedereen getest waardoor we snel zagen dat er besmettingen waren onder onze bewoners. Wij hebben wel nooit mensen geïsoleerd of alleen laten sterven. De verhalen over mensen die alleen zijn moeten sterven zijn voor mij totaal onbegrijpelijk en onmenselijk. Wij hebben het nooit zover laten komen.”

“In het begin wist duidelijk niemand waaraan en waaraf. Niemand nam de problemen in de woonzorgcentra ernstig. Iedereen focuste in het begin op de ziekenhuizen en ik begrijp dat. We stonden er helemaal alleen voor, maar dan moet je zelf je verantwoordelijkheid opnemen vind ik.” 

“Ik kan nu nog niet te lang stilstaan in gedachten bij die toch wel heel zware periode. Zo hebben we ook ervaren dat een bewoner die relatief goed bij ons vertrok eigenlijk in het ziekenhuis nooit een echte kans heeft gekregen. De man zat recht op de brancard toen hij naar het ziekenhuis moest gebracht worden en zei nog: ‘Bert, tot over een paar dagen’ en twee dagen later was hij dood. In het ziekenhuis hadden ze hem ook niet op de intensieve zorgen behandeld. Nadien besefte ik dat hij een zwaar risicoprofiel had, maar die beelden kan ik nooit uit mijn geheugen wissen.”

Geen besmettingen meer sinds mei

De eerste golf was bijzonder zwaar, maar daar werden lessen uit getrokken en sinds 1 mei was er geen enkele besmetting meer in het woonzorgcentrum De Overbron.

“Dat is dankzij de goede opvolging van al de maatregelen door ons personeel en bezoekers. We hebben altijd kunnen rekenen op de steun van vrijwilligers en hebben nooit een tekort gehad aan personeel ondanks dat in de eerste periode veel van ons eigen personeel is uitgevallen. Wij hebben ze allemaal kunnen vervangen. En we hebben fors geïnvesteerd in extra personeel. Gelukkig hebben we nu het vooruitzicht van de vaccins. Dat geeft heel veel energie.”

“Tot mijn grote verbazing stonden sommige zorgkundigen kritisch tegenover een vaccinatie. Zo stuurde een zorgkundige mij via Whatsapp een filmpje door waarin een zogenaamde Vlaamse dokter beweerde dat Covid-19 één groot verzinsel was. Een duidelijk voorbeeld van fake news. Dan verschiet je toch dat mensen die het virus aan den lijve hebben ondervonden, die het hebben gezien, dat je er daarvan nog een aantal moet overtuigen.”

Niet alles afschuiven op de overheid

“De verantwoordelijkheid volledig afschuiven op de overheid en op de ministers, daar heb ik mijn buik van vol. Ik vind dat de woonzorgcentra zelf ook heel veel hebben kunnen doen. Vanaf de eerste dag ben ik op zoek gegaan naar beschermingsmateriaal en heb het ook vrij snel gevonden. We hebben daar fors in geïnvesteerd en op dat moment was ik totaal niet bezig met de vraag of we dat geld wel ooit zouden terugzien.”

“De Vlaamse overheid heeft dat trouwens nadien zonder probleem terugbetaald. De Vlaamse administratie stond ook altijd klaar met raad en daad. En ook bij Zorgnet-Icuro konden we steeds terecht voor ondersteuning.”

“Meer dan ooit tevoren wil ik in het woonzorgcentrum gaan investeren in goed leven, in gelukkig zijn. Ik reken erop dat de Vlaamse overheid op korte termijn gaat rechtzetten wat door de overheid 30, 35 jaar lang compleet verwaarloosd is geweest. Er worden nu inhaaloperaties gerealiseerd waar men fier op mag zijn, maar het is nog niet genoeg.”

Woonzorgcentra moeten gezellige huizen zijn

“De woonzorgcentra van de toekomst moeten gezellige huizen zijn, kleinschalig met veel personeel dat niet alleen gericht is op zorg maar ook op activiteiten, cultuur, amusement. Ik kan je verzekeren dat onze bewoners het beter hebben gehad dan veel mensen die eenzaam in hun appartementje hebben gezeten. Wij hebben een bar voor de bewoners en als ik daar rondloop zie ik dat de mensen gelukkig zijn bij ons, ze kwijnen absoluut niet weg.”

“We moeten uit deze periode echt lessen trekken. We moeten van woonzorgcentra geen geïsoleerde huizen maken ver weg van de samenleving. Het besef bij het personeel moet ook groeien in die zin dat ze werken in het huis van onze bewoners, in hun thuis. Ook voor het personeel moet het aangenaam zijn, ze moeten graag komen werken. Dat gaat zeker extra aandacht en engagement vragen van onze mensen, maar de warmte die je terugkrijgt van onze bewoners is een zaligheid.”

Foto: Alleen maar blije gezichten bij de vaccinatie. De bewoners zien het als een uitgelezen kans op een socialer leven.

WZCDeOverbroncollage
Afbeelding bron: Bert Anciaux
WZCDeOverbronintrofoto
Afbeelding bron: Bert Anciaux