Hilda (83) mag niet meer roken van rusthuis: "Onmenselijk, antirook-woke"

door: STS
Roken - sigaret
Afbeelding bron: Pixabay

Een bewindvoerder wil geen geld voor sigaretten meer geven aan een dementerende vrouw van 83 jaar. Dat zou aansluiten bij het antirookbeleid van het rusthuis waarin de vrouw verblijft.

De 83-jarige Hilda verblijft in een woonzorgcentrum in het Nederlandse Bergen. Ze is een verstokte roker, sinds haar dertiende al.

Maar de bewindvoerder wil haar geen geld voor sigaretten meer geven, om zo het antirookbeleid van de instelling te volgen. Haar zoon vindt dit niet kunnen. "Antirook-woke", noemt de man het in een gesprek met De Telegraaf.

"Zeker voor een vrouw die al vanaf haar 13de rookt, vind ik roken gewoon een mensenrecht. Laat haar de korte tijd die haar nog rest toch lekker genieten van haar sigaretje. Het kan over een maand wel met haar afgelopen zijn."

"Wie weet hoeveel ze lijdt door afkickverschijnselen? Als dat zo is, kan ze dat zelf niet eens aangeven. Onmenselijk."

De man spande een kortgeding aan bij de rechtbank. "We treffen een regeling", vertelde de bewindvoerder nadien aan NH Nieuws.

"We gaan ervoor zorgen dat er weer sigaretten beschikbaar zijn op de zorglocatie, maar bieden dit niet actief aan."

De regeling zal binnen enkele weken geëvalueerd worden, in overleg met de zoon, de bewindvoerder, de verpleegkundigen en een dokter.