Pierre Van Damme ziet bekende ziekte nu oprukken: "Vooral bij die leeftijdsgroep"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Vaccinoloog Pierre Van Damme stelt net zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vast dat een bekende infectieziekte opnieuw aan een opmars bezig is. Het gaat om mazelen.

In 2023 raakten minstens 30.000 Europeanen besmet met mazelen, dertig keer meer dan het jaar ervoor. In België stelde Sciensano 58 besmettingen vast, ten opzichte van 8 in het jaar 2022.

"In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn het niet altijd kinderen die besmet raken", vertelde professor Pierre Van Damme aan Het Laatste Nieuws.

Hij wijst erop dat de vaccinatiegraad hoog ligt bij baby's en scholieren. "Het probleem ligt eerder bij volwassenen tussen de 30 en 45 jaar. Zij zijn mogelijk niet of onvoldoende gevaccineerd."

Twee vaccins

Dat komt volgens Van Damme omdat er tijdens die mensen hun kindertijd niet zo hard werd ingezet op vaccinatie tegen mazelen, omdat die destijds niet veel rondgingen.

""Patiënten hebben daardoor hun tweede dosis niet gehaald. En je moet twee vaccins hebben gehad, om levenslang beschermd te zijn tegen mazelen."