Contactonderzoekers belden door systeemfout overleden coronapatiënten op

door: BVDO
Coronavirus test
Afbeelding bron: Photonews

Door een technisch probleem met de databanken werden zondag door contacttracers gewezen en zelfs overleden patiënten opgebeld. Sciensano excuseerde zich al voor de fout.

“Bij een onderhoud van de covid-19-databanken, zondagochtend 1 november 2020, werden verkeerdelijk afgewerkte werkorders voor indexpatiënten aan het technisch platform van het contact tracing center aangeboden”, klinkt het in een persbericht van overheids­instituut Sciensano. “Hierdoor werden sommige patiënten voor een tweede maal opgebeld of ontvingen ze een sms.” 

Een fout met enorm pijnlijke gevolgen. Op Allerheiligen werd zo geprobeerd om mensen op te bellen die al overleden waren. Pas in de loop van de ochtend werd de fout opgemerkt en kort na de middag waren de problemen van de baan. 

Er werd een sms gestuurd met de nodige excuses naar mensen die onterecht opgebeld werden.  “Alle betrokken partijen verontschuldigen zich voor het ongemak dat dit mogelijk teweeggebracht heeft bij de burgers”, benadrukt Sciensano nog. “De nodige maat­regelen zullen worden getroffen opdat dergelijke scenario’s zich in de toekomst niet meer zouden kunnen voordoen.”