Dit hadden De Croo en Van Gucht te vertellen over de coronacijfers

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en viroloog Steven Van Gucht van Sciensano hebben toelichting gegeven bij de huidige coronacijfers.

"We hebben een heel hoge tweede golf gehad in oktober”, zei premier De Croo. “Sindsdien hebben we een vrij stabiele periode gekend. Dat is niet vanzelfsprekend. We zitten sinds november aan 2.000 à 2.500 besmettingen per dag. Dat die curve zo vlak is, is niet de natuurlijke gang van zaken. Het feit dat die curve zo vlak is, is omdat de maatregelen continu een tegendruk uitoefenen.”

"Tot nu hebben we relatief goed evenwicht gevonden tussen de druk van het virus en de maatregelen”, klonk het bij viroloog Steven Van Gucht. “Maar dit evenwicht is labiel en kan gemakkelijk keren. De situatie is nu niet fundamenteel anders dan een maand geleden. We kunnen nog niet te veel prutsen aan de maatregelen.”

“Zes procent van de bevestigde besmettingen komen in het ziekenhuis terecht, dat wil zeggen dat 94 procent daar niet terecht komt. Het feit dat het voor 6 procent niet het geval is, mogen we niet minimaliseren. Zodra de besmettingsdruk stijgt, zal je dat ook voelen in ziekenhuizen,” besluit Van Gucht.

Biostatisticus Niel Hens legde de verschillende scenario's uit. Dat kan je in dit artikel nalezen. De premier besloot met de waarschuwing dat versoepelingen nog niet aan de orde zijn.

“Het was goed om een uitgebreide stand van zaken te hebben. Ik wil nog toevoegen dat we de voorbije weken zeer veel stemmen hebben gehoord die vaak hetzelfde vragen: geef ons een perspectief", zei De Croo nog. "Dat is een terechte vraag. De maatregelen die we hebben zijn stabiele maatregelen, dat helpt, maar het zijn maatregelen die we al een hele tijd moeten dragen. Ze zijn minder streng dan in onze buurlanden, maar dat maakt ze daarom niet minder zwaar. Ik begrijp dat mensen perspectief willen. Ik denk dat uit deze presentatie blijkt dat er een noodzaak is om zeer voorzichtig te blijven om een derde golf te vermijden.”

"Een belangrijke boodschap is dat we het punt naderen waar het risico op een derde golf serieus vermindert. Is dat moment morgen of volgende week? Nee. Het is een beetje later, maar ook niet meer zo ver. Het is aan het Overlegcomité van vrijdag om de knopen door te hakken. We moeten ons daarvoor baseren op wetenschappelijke feiten. Hier hebben we de gelegenheid gehad om deze aan u te kunnen voorstellen. We hebben inkijk willen geven in de machinekamer van onze wetenschappers om aan te geven op welke manier we tot beslissingen komen."