Duidelijke reden waarom besmettingen in Vlaanderen veel hoger liggen dan in Brussel en Wallonië

door: BVDO
test op coronavirus
Afbeelding bron: Photonews

België voert een zeer uitgebreid testbeleid om het coronavirus te bestrijden, maar er bestaan heel grote verschillen tussen de regio’s in ons land. 

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat er grote verschillen zijn qua testing in ons land. De besmettingscijfers in Vlaanderen zijn op dit moment veel slechter dan Wallonië en Brussel, maar dat komt omdat er in Vlaanderen veel meer getest wordt. 

Nochtans is testen noodzakelijk, om het contactonderzoek in gang te krijgen. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld worden 2.745 tests per 100.000 inwoners uitgevoerd. Vlaams-Brabant test het minst van de Vlaamse provincies, met 2.012 als cijfer. 

In Brussel is dat 1.547, in Luik 1.268. Luxemburg is de beste Waalse provincie met een cijfer van 1.859. Het probleem ligt alvast niet bij de testcapaciteit, want die is overal meer dan voldoende groot. 

“Mensen die financieel minder sterk staan, aarzelen soms om zich te laten testen omwille van de consequenties van een positief resultaat. Quarantaine betekent soms loonverlies”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs aan Knack.