Eindelijk duidelijkheid gebracht: "Enkel dan moet je in quarantaine"

door: BVDO
Yves Stevens
Afbeelding bron: Photonews

Er is nog altijd heel veel onduidelijkheid over wie al dan niet in quarantaine moet na een buitenlandse trip. Yves Stevens lichtte dit toe op de persconferentie van Sciensano.

"De cijfers gaan de gunstige richting uit", zei woordvoerder Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum op de persconferentie. "België doet het momenteel beter dan de meeste andere Europese landen, wat inhoudt dat de risico's op besmetting elders groter zijn dan hier."

Buitenlandse reizen zijn verleidelijk in vakantieperiodes, maar niet echt verstandig op dit moment. "Naar het buitenland reizen wordt dus ook ten stelligste afgeraden. Mensen die toch terugkeren uit het buitenland moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. En die maatregelen zijn onlangs nog verscherpt."

Er is nu eindelijk ook duidelijkheid over wie in quarantaine moet. "Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet binnen de 48 uur voor aankomst in ons land het Passenger Locator Form invullen. Op basis van je antwoorden wordt dan bepaald of je als hoogrisico wordt bestempeld of niet. Is dat het geval, dan moet je zeven dagen in quarantaine. Daarvan zal je via sms op de hoogte worden gesteld. Krijg je geen sms, dan moet je niet in quarantaine."