Epidemioloog vraagt twee concrete versoepelingen: “Moeten dat risico nemen”

door: BVDO
Yves Coppieters coronavirus expert
Afbeelding bron: Photonews

Volgens epidemioloog Yves Coppieters moet er dringend versoepeld worden en zal dat de besmettingscijfers niet beïnvloeden. Hij stelt twee zaken voor om de mensen moed te geven.

"Een jaar na de uitbraak van de epidemie kunnen we het ons niet langer veroorloven dat risico niet te nemen. De situatie wordt onhoudbaar vanuit sociaal, economisch en ander oogpunt", zegt Yves Coppieters bij 7 sur 7.

Hij wil de cultuursector in open lucht laten werken, maar vooral mensen laten sporten als middel om het moreel op te krikken. Zo kan je van de mensen vragen om de hygiënemaatregelen te blijven volgen, maar ook te leren leven met het virus.

De cijfers zijn gestabiliseerd en de drempel van 800 besmettingen per dag houdt geen steek meer. "Dit cijfer werd vastgesteld vóór de komst van de varianten en hield geen rekening met de ontwikkeling van de vaccinatie, die verondersteld wordt de verspreiding van de overdracht te verminderen. Het is een volledig verouderde drempel," gaat de epidemioloog verder.

Enkel het reproductiecijfer en aantal ziekenhuisopnames zouden als indicatoren mogen gebruikt worden om een beeld te geven over de coronasituatie in ons land.