Revolutionair voorstel uit Wallonië om cultuur, horeca en winkels te heropenen

door: BVDO
Horeca
Afbeelding bron: Pixabay

De onvrede in heel wat sectoren groeit met de dag. Cultuur, horeca en winkels willen zo snel als mogelijk terugkeren naar het oude normaal.

Na meer dan een jaar coronapandemie heeft iedereen het gehad. Zeker de winkels, de cultuursector en de horeca willen zo snel mogelijk weer normaal functioneren, want heel wat zaken staan op het randje van het faillissement.

Drie Waalse deskundigen, Leila Belkhir, Nathan Clumeck en Marius Gilbert, hebben in Le Soir een voorstel gedaan om tot een strategie te komen in de strijd tegen het coronavirus. Met hun voorstel willen ze een halt toeroepen aan de afwisseling van opening en sluiting die maar blijft aanslepen.

“Het was een strategie die inspeelde op een noodsituatie op een moment dat het moeilijk was om anders te doen, en die noodzakelijk was, maar het grote probleem is dat binnen elke sector de epidemiologische situaties verschillend zijn, en de risico's ook”, legde Marius Gilbert uit bij BEL/RTL.

Volgens Marius Gilbert moeten er protocollen komen waarin duidelijke regels staan. Wie zich aan de regels houdt, mag openen. Wie dat niet doet, blijft gesloten. Het risico zou dus per locatie moeten gebeuren, waarbij één kapper open kan omdat hij voorzien is op de regels en een andere gesloten blijft omdat hij niet voldoet.

Via dit systeem zou er risico-analyse moeten zijn, net zoals er voor de brandveiligheid van gebouwen een controlesysteem bestaat. Voldoet het gebouw, dan mag het open. Voldoet het niet, dan blijft het gesloten.

De experts zijn ervan overtuigd dat het probleem in deze crisis niet bij restaurants, kappers of theaters ligt. Het probleem situeert zich bij ruimtes waar een te groot aantal mensen, zonder mondmasker in een slecht geventileerde ruimte verblijft. Door elke plaats afzonderlijk te controleren kan er voldoende garantie gegeven worden om veilig te openen of niet, maar wordt ook niet iedereen gestraft voor zij die een loopje nemen met de regels.