Expert ziet iets vreemds in de huidige coronacijfers: “Dat is een beetje bizar”

door: BVDO
corona - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers gaan de voorbije dagen omhoog, al lijkt er toch een vertraging op de nieuwe besmettingen te zitten. Toch is er nog iets vreemds aan de huidige cijfers.

Ideaal is het niet, maar de prognose voor de nabije toekomst ziet er toch een beetje rooskleurig uit. “We hebben het hier over de besmettingscijfers, waar een sprankeltje hoop lijkt”, zegt statisticus Bart Mesuere aan De Morgen.

In de ziekenhuizen loopt het echter niet goed. Daar heeft Mesuere de nodige ongerustheid over. “In het verleden zagen we altijd eerst een stijging van het aantal besmettingen, daarna een stijging van de ziekenhuisopnames en dan van het aantal personen op intensieve zorg. Dat verloop hebben we nu niet gezien. De cijfers op intensieve zorg zijn nu al zeer sterk aan het stijgen, zonder dat we eerst een gelijkaardige stijging van het aantal besmettingen en opnames zagen. Dat is een beetje bizar en eigenlijk weten we niet goed waar dat vandaan komt.”

Het is ook heel moeilijk om daar een reden voor te vinden. “Het zou bijvoorbeeld kunnen komen door een aantal uitbraken in ziekenhuizen, waardoor al verzwakte mensen besmet geraakt zijn en zo op intensieve terechtkwamen. Maar het zou ook kunnen, en dat is zeker niet uit te sluiten, dat de nieuwe varianten gemiddeld gezien voor een iets ernstiger ziektebeeld zorgen. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”