Geert Molenberghs is er helemaal niet gerust in: "Kan nog voor moeilijkheden zorgen"

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Biostatisticus Geert Molenberghs heeft een inschatting van de huidige situatie omtrent het coronavirus gemaakt. Het gaat beter dan een jaar geleden, stelt hij vast. Maar wat het najaar brengt, blijft koffiedik kijken.

Er zijn nu minder dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag, 9.658 gevallen worden gemiddeld elke dag vastgesteld. Het aantal ziekenhuisopnames is ook lichtjes gedaald, tot gemiddeld 215 per dag.

Er liggen iets meer dan 3.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dagelijks overlijden er gemiddeld 24 landgenoten aan de gevolgen van Covid.

"We staan er eigenlijk goed voor. Als we vergelijken met vorig jaar: toen hadden we de paaspauze en moesten we een belangrijke derde golf zien te bedwingen", zei Geert Molenberghs op Eén.

"Dat doet zich nu niet voor. Onze cijfers dalen. We hebben de bezetting op intensieve zorgen zeer goed onder controle, met minder dan 200 bezette bedden. Er zijn wel nog heel wat bedden bezet op de algemene afdelingen, maar dit heeft ook met de griepepidemie te maken."

Intussen houdt het Coronacommissariaat ermee op en gaat de GEMS in 'waakstand'. "Het gaat natuurlijk niet stoppen. De situatie is beter, de opvolging zal daardoor aan een ander tempo gebeuren, maar opvolging zal er zijn."

"Er kunnen nieuwe varianten komen, het najaar kan ook nog voor moeilijkheden zorgen. Dus de opvolging zal in alle rust en kalmte blijven gebeuren", verzekert Molenberghs.

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24