Geen AstraZeneca meer voor jonge mensen, maar wat voor wie nog tweede spuit moet krijgen?

door: BVDO
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

De regering besliste om de volgende vier weken in ons land geen vaccins van AstraZeneca meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56 jaar.

Het probleem dat hem stelt is zij die in de komende vier weken hun tweede dosis normaal moesten krijgen. “Het kan zijn dat we uit voorzorg een ander vaccin zullen geven", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in VTM Nieuws.

Volgens Van Damme is het op dit moment nog voorbarig om te zeggen dat AstraZeneca geschrapt zal worden. “Op korte termijn zal dit niet veel veranderen, omdat we nu nog volop bezig zijn met de vaccinatie van 65-plussers. Als de opschorting na vier weken verlengd wordt, gaat zich dat vertalen in twee tot drie weken uitstel eer de vaccinatie van de volgende leeftijdsgroep zal kunnen starten."

Al stelt er zich wel een probleem voor mensen jonger dan 56 jaar die al een dosis van AstraZeneca kregen. "Het kan zijn dat de cijfers tegen dan aangetoond hebben dat er enkel bij de eerste prik sprake is van een klein risico. Het kan ook zijn dat we heel voorzichtig blijven en uit voorzorg een ander vaccin geven. Duitsland heeft die switch nu al gemaakt en daar gaan we dan ook uit leren. Het zijn ervaringen die lidstaten met elkaar zullen delen."