Helder uitgelegd: Wanneer moet je in quarantaine en wat is een hoogrisicocontact?

door: MRO
quarantaine
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Quarantaine is essentieel om de epidemie te bestrijden. Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum legde Steven Van Gucht helder uit wat een quarantaine inhoudt en wanneer je in quarantaine moet.

"Een quarantaine duurt 10 dagen en is voor mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad. Dit zijn mensen die nog niet ziek zijn. Bij quarantaine zonderen we ons preventief af van de medemens omdat we blootgesteld zijn geweest aan een besmette persoon."

"Een hoogrisicocontact is een contact met een besmet persoon van langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand zonder mondmasker. Die 15 minuten hoeven niet aan één stuk te zijn. Wanneer beide personen de ganse tijd een mondmasker correct hebben gedragen, dan geldt het contact niet als een hoogrisicocontact."

Test na blootstelling vervangt quarantaine niet

"Na een hoogrisicocontact voel je je nog niet ziek en dat is normaal, het virus moet eerst nog enkele dagen vermeerderen vooraleer het kan aangetoond worden en vooraleer je er ziek van kan worden. Een test na een blootstelling kan dus nooit een quarantaine vervangen en geeft geen garantie dat je niet besmet wordt."

"Wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad is de kans reëel dat je de besmetting hebt opgelopen, dat is zo bij 15 tot 30% van de mensen."

We besmetten anderen zonder dat we ons ziek voelen

"Mensen scheiden het virus reeds uit 2 tot 3 dagen voor de eerste symptomen optreden. Dit betekent dat we anderen reeds besmetten voor we ons ziek voelen en dat is precies de geniepige manier waarop het virus zo vaak weet te verspreiden. Door op voorhand in quarantaine te gaan kunnen we deze infectieketting doorbreken."

"Wanneer iemand van het gezin covid heeft, dan moeten alle andere leden van het gezin in quarantaine gaan. Als je dan symptomen ontwikkelt, moet je je laten testen."