Opgepast, coronavirus slaat terug: "Kunnen spreken van zomergolfje"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het is juni, maar toch worden meer en meer mensen nu ziek. Dat komt door het coronavirus, dat weer een opflakkering kent.

"Hola! COVID is back! Sterke stijging van SARS-CoV-2 in het rioolwater rond het Leuvense", kondigde Elke Wollants van het Rega Instituut van de KU Leuven begin deze maand al aan.

Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano stelt vast dat corona opnieuw in de lift. "We zien al enkele weken een stijging van het aantal besmettingen", bevestigde hij aan Het Nieuwsblad.

De trend is duidelijk, en niet enkel in ons land. "We kunnen stilaan spreken van een zomergolfje, dat is ook in de Verenigde Staten zo en in andere Europese landen."

"Het toont dat we hier niet met een gewoon griepje te maken hebben. Bij de gewone griep is het uitgesloten dat er half juni een opstoot zou zijn."

Varianten

Uit onderstaande data die Elke Wollants deelde op X, kunnen we afleiden dat de JN variant momenteel de dominante variant is en voor de meeste besmettingen zorgt. Andere voorname varianten zijn KP.2 en KP.3.