"Meesten worden nu niet erg ziek van corona, maar je krijgt wel deze vervelende symptomen"

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal besmettingen met het coronavirus zit in stijgende lijn. Dat ziet ook biostatisticus Geert Molenberghs.

"We zien in deze periode toch dat er heel wat COVID-gevallen zijn", zei Geert Molenberghs op TV Limburg. "We hadden dat misschien niet verwacht, maar het toont natuurlijk aan dat COVID op dit ogenblik nog niet de gewone seizoensverkoudheid is zoals we dat bij andere verkoudheden of bij de griep zien."

Volgens Molenberghs dragen de weersomstandigheden bij aan het stijgende aantal besmettingen. "Het is zeer vochtig, om niet te zeggen nat, al weken aan een stuk. We zijn daardoor sowieso meer geneigd om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en misschien iets minder goed te verluchten."

"En de omstandigheden, waaronder dus ook vochtige lucht, dragen bij tot de verspreiding van het virus. Wanneer het warm en droog is en ramen en deuren opengaan, heeft het virus het een stuk moeilijker om zich te verspreiden."

Zwaar hoesten en hoofdpijn

De meeste besmettingen leiden nu tot milde symptomen. "De meeste mensen worden er niet ernstig ziek van, maar het kan toch wel leiden tot vervelende symptomen zoals zwaar hoesten, hoofdpijn, in sommige gevallen diarree, enzovoorts."

Molenberghs geeft deze raad: "Wie ziek is en symptomen heeft blijft best thuis, zondert zich af en blijft zeker weg van mensen die kwetsbaar zijn, zoals bewoners van woonzorgcentra enzovoorts, want ook daar gaat het virus op dit ogenblik rond."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp