Hoe erg is het echt gesteld met de coronacrisis in ons land? Steven Van Gucht legt het uit

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers swingen opnieuw de pan uit. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano legt uit hoe erg het momenteel is met de coronacrisis in ons land.

Viroloog Steven Van Gucht spreekt over spannende tijden als hij de situatie in ons land bekijkt. “We hebben meerdere dagen met meer dan 5.000 besmettingen”, zegt hij aan VRT Nieuws. “Die cijfers zijn geleden van oktober-november, of de periode van de tweede golf. Het is bang afwachten of we een kantelpunt gaan zien. Gaat dit ombuigen? We zien stijgingen van 40%, ik denk dat we binnenkort gaan stijgen naar 50%. We zien niet direct een aftopping."

Moeten er dan strengere maatregelen komen? "Het is gokken voor een stuk: gaan we met de maatregelen doorgaan en hopen dat dit vanzelf gaat kalmeren, of ga je toch verstrengen om controle te krijgen over de curve? Niemand wil verstrengen, men wacht daar liever mee."

Overal worden de scholen en de bedrijven met de vinger gewezen. Ook de kappers zijn weer kop van jut. "Het virus zit momenteel overal. Er is meer virus in omloop dan de voorbije 3 tot 4 maanden. Dit is niemands fout. Op scholen en bedrijven volgen we de besmettingen goed op, maar we hebben een minder goed beeld over besmettingen in de privésfeer. Daar besmetten mensen elkaar vaak, tussen vrienden, tussen familie."

Dat er weinig maatregelen genomen werden door het Overlegcomité is volgens Van Gucht niet onlogisch. "Verstrengen gaat altijd renderen, maar je moet rekening houden met het draagvlak bij de bevolking. We hebben al veel maatregelen. Mensen offeren al veel op, dat is psychologisch zwaar."