Sciensano roept burgers op om te helpen tegen verspreiding van groot gevaar

door: BVDO
muggenspray mug
Afbeelding bron: Shutterstock.com

In 2023 registreerden het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en Sciensano de aanwezigheid van de tijgermug op dubbel zoveel locaties in België als in 2022.

Vorig jaar werden in België op 25 locaties tijgermuggen waargenomen, waarvan burgers er 18 meldden en de monitoring op snelwegparkings er nog eens 7 aan het licht bracht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de 12 locaties in 2022.

In Lebbeke en Wilrijk werd de steekmug opnieuw gesignaleerd, wat erop wijst dat de muggensoort overwintert in deze gemeenten. Terwijl de tijgermug haar noordelijke expansie in Europa voortzet, wordt België geconfronteerd met een groeiend probleem van tijgermuggen die meereizen met terugkerende vakantiegangers en vrachtvervoer vanuit het zuiden.

Het ITG en Sciensano roepen op tot actie om de vestiging en verspreiding van de tijgermug in België te vertragen en zo dus ook het risico op lokale overdracht van potentieel ernstige ziekten zoveel mogelijk te verkleinen.

De actieve bijdrage van de burgers is daarbij van vitaal belang. Tijdens de winter kunnen burgers helpen door regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoon te maken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen.

Vanaf mei, bij de start van het muggenseizoen, is het ook cruciaal om stilstaand water van terrassen en tuinen regelmatig te verwijderen. Dit zijn namelijk broedplaatsen van de tijgermug.