Waarschuwing voor valse medicatie: "Niet gebruiken, ernstig besmet met bacteriën"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Sciensano en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten waarschuwen voor vervalste medicatie. Het gaat om vervalste ivermectinetabletten, die via buitenlandse webshops of online marktplaatsen verkocht worden.

"Ivermectine is een antiparasitair middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van onder andere schurft", zegt het FAGG. "Sinds de start van de coronacrisis wordt beweerd dat ivermectine werkzaam zou zijn tegen COVID-19. Hoewel verschillende gezondheidsautoriteiten het publiek waarschuwden tegen het gebruik van dit geneesmiddel buiten klinische proeven, werd het geneesmiddel eind 2020 en in 2021 op grote schaal gebruikt."

"Het wordt ook als goedkoop geneesmiddel gepromoot via sociale media, maar er is geen enkele klinische evidentie voor de werking van ivermectine tegen COVID-19. In wetenschappelijke literatuur vinden we meldingen van ernstige bijwerkingen zoals een verlaagde bloeddruk, verwardheid en hallucinaties. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot coma of overlijden."

"De afgelopen drie jaar zijn grote hoeveelheden vervalste ivermectinetabletten onderschept in België. In 2021 werden er in totaal 12.529 eenheden afkomstig uit postpakketten in beslag genomen. Ook in 2022 (5.772 eenheden) en in 2023 (5.129 eenheden) werden aanzienlijke hoeveelheden in beslag genomen."

Sciensano analyseerde de inbeslaggenomen vervalste tabletten en daarbij werden ernstige kwaliteitsproblemen vastgesteld. "De meerderheid van de tabletten (65 %) waren systematisch ondergedoseerd, dat wil zeggen dat er te weinig actieve farmaceutische ingrediënten aanwezig waren."

"Een groot aantal tabletten (46 %) waren ernstig besmet met bacteriën en enkele stalen waren zelfs besmet met bacteriën waarvan geweten is dat ze gastro-intestinale ziektes kunnen veroorzaken bij orale inname."

Het FAGG en Sciensano bevelen aan om illegale ivermectinetabletten niet meer te gebruiken aangezien er geen garanties zijn over de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid.

(Archieffoto)