Horeca komt met nieuw voorstel voor heropening: “En dan alle remmen los”

door: BVDO
Restaurant
Afbeelding bron: Pixabay

Horeca Vlaanderen heeft een nieuw plan klaar om restaurants en cafés op 1 april te openen. De beelden in de eerste lentezon tonen volgens Matthias De Caluwe die noodzaak.

De beelden in het eerste lentezonnetje tonen aan dat mensen naar buiten willen. "Mensen blijven niet in hun kot, zien we meer en meer", zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen aan HLN. "Wij kunnen een bondgenoot zijn in plaats van een risicopatiënt om de lente veilig door te komen."

Samen met virologen werkt De Caluwe aan een plan voor heropening. "We gaan wel degelijk voor 'Safe Spring'. Ik geloof dat wij op die manier een bondgenoot zijn in plaats van een risicopatiënt op de weg naar het rijk der vrijheid.”

De horeca is volgens De Caluwe een omgeving die gecontroleerd kan worden. “Maar het waren - vrees ik - niet allemaal gezinnen en vaste bubbels die zo dicht op elkaar zaten. In een gecontroleerde omgeving kan zoiets beter. We vragen om op 1 april weer open te mogen, maar onder strenge voorwaarden: zittend consumeren, mondmaskers dragen behalve aan tafel, contactregistratie, controle op de luchtkwaliteit en kleine gezelschappen met anderhalve meter afstand tussen tafels.”

Ook de bubbelregels zouden in de horeca gevolgd kunnen worden. Als er maar één knuffelcontact toegelaten is, dan zou dat ook zo op café of restaurant moeten zijn. Op 1 juli zou alles weer mogelijk moeten zijn. "Dan hopen we weer normaal te feesten in feestzalen en discotheken", besluit De Caluwe.