Marc Van Ranst blikt vooruit naar Overlegcomité van vrijdag: “Dit gaat regering beslissen”

door: PMN
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag is er opnieuw een Overlegcomité. Er zal opnieuw gesproken worden over versoepelingen.

De coronacijfers in ons land gaan nog altijd de goede richting uit. Volgens veel experts is dit een goed moment om over te schakelen naar code geel op de coronabarometer.

“Het is de regering die dat moet beslissen”, zegt viroloog Marc Van Ranst bij ‘ROB TV’. “Maar wanneer je nu de stemmen hoort, denk ik wel dat dit vastligt.”

“De cijfers om naar code geel te gaan zijn er net nog niet. Daar gaan we nog een paar weken op moeten wachten.”

“Als de daling gestaag naar beneden blijft gaan, gaat iedereen zich wel comfortabel voelen om die beslissing te nemen.”

Maar veel mensen zijn op skivakantie vertrokken en keren straks terug. “Het verschil met twee jaar geleden is dat de stammen naar hier kwamen op een moment dat hier niets of weinig was.”

“Omikron is er nu in de hele wereld. Dat is steeds dezelfde stam. De terugkeer van die mensen uit skivakantie gaat niet het grote verschil maken.”

Marc Van Ranst houdt wel nog een slag om de pols. “Er gaat sowieso nog een volgende variant komen en dan hangt er vanaf wat voor variant dat gaat zijn.”

“Op dit moment zien we dat het subvarianten zijn van Omikron en dat maakt niet heel veel verschil. Wanneer er een heel nieuwe variant komt zal het weer kijken worden hoe ziekteverwekkend die is en of het vaccin helpt.”

“Uit vorige pandemieën weten dat dit na een aantal jaar wel weer verdwijnt. Of er nog een opstoot gaat zijn is onmogelijk te voorspellen.”

Download nu de gratis app van Redactie24