Marc Van Ranst dolgelukkig met niet één maar twee speciale verrassingen: "Een grote eer"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst gaat binnenkort twee bijzondere onderscheidingen mogen ontvangen vanuit Nederland.

Zowel de Vrije Universiteit Amsterdam als de Universiteit van Leiden hebben namelijk beslist om een eredoctoraat toe te kennen aan Vlaanderens bekendste viroloog.

"Tijdens de coronacrisis is hij één van de belangrijkste adviseurs van de Belgische regering. Als viroloog is hij een gewaardeerd deskundige en duider in de media", klinkt het bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

De instelling heeft het ook over de activiteiten van Van Ranst op Twitter, waar hij geen blad voor de mond neemt, ondanks de (doods)bedreigingen aan zijn adres.

"Het is zorgelijk dat in deze tijd zelfs wetenschappers zich niet vrijuit kunnen uitspreken. Juist in tijden waarin misinformatie en onwetendheid leiden tot polarisatie en onrust in de maatschappij, is wetenschapscommunicatie onmisbaar."

"Met dit eredoctoraat willen wij de belangrijke rol die Marc van Ranst binnen de wetenschapscommunicatie heeft vervuld, benadrukken. Evenals zijn volharding en moed om zich als wetenschapper tegen coronasceptici uit te spreken."

Op 17 november zal het eredoctoraat uitgereikt worden aan de viroloog. En op 8 februari van 2023 krijgt hij ook nog een eredoctoraat van de Universiteit van Leiden. Daar wordt hij geroemd als een "onvermoeibaar communicator, die standvastig het geluid van de ratio laat horen".

"Heel veel dank! Ik draag deze eredoctoraten op aan alle mensen die zich tijdens deze pandemie hebben ingezet om wetenschappelijke informatie te delen en te duiden", reageerde Van Ranst op Twitter.