Marc Van Ranst: "Klinkt hard, maar je moet de mensen dat afnemen"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst hoopt dat de overheid woensdag met een pakket maatregelen komt om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"Een korte periode, die toch minstens drie weken zal duren", zei Van Ranst in 'De Afspraak', gevraagd naar de maatregelen die hij zou nemen indien hij het beleid mocht bepalen. "Tot aan het einde van de paasvakantie. Je kan daar ook nog een week aan vastplakken, dat ben je zeker dat de maatregelen aan het werken zijn."

"Ik denk dat je moet profiteren van de paasvakantie en die week ervoor", antwoordde hij op de vraag of de scholen moeten sluiten. "Met alle respect voor het zo goed mogelijk openhouden van de scholen."

"Niet-essentiële winkels sluiten is een moeilijke maatregel. Maar je gaat mensen - en dat klinkt heel hard - gelegenheden om andere mensen tegen te komen moeten afnemen. Dat is de basis van het hele beleid."

Kappers dicht

De kappers zullen mogelijk weer een tijdje moeten sluiten. "Waarschijnlijk wel. Hoe moeilijk dat ook is, want men heeft gezegd aan die mensen dat ze geen jojo-beweging wilden doen."

"Niet-essentiële verplaatsingen verbieden? Dat is volgens mij heel efficiënt, maar ongelooflijk onpopulair, en zeker in een vakantieperiode."