Moet een pandemie Europees aangepakt worden? ”Burgers vragen erom”

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De versnippering van de aanpak van het coronavirus is gigantisch groot. Niet alleen landen voeren elk hun eigen beleid, maar ook regio's, steden en provincies hebben hun eigen regels. En dat in een verenigd Europa. 

De Europese Unie wil bij toekomstige pandemieën zelf de noodtoestand kunnen uitroepen. Veel landen zijn geen vragende partij voor een inmenging in hun aanpak van het virus. 

Volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides vragen de burgers in Europa zelf naar een aanpak over de landsgrenzen heen. EU-landen zullen de concrete voordelen van de plannen wel inzien, meent ze. “Die kunnen voor zichzelf spreken. Het beste voorbeeld: de Europese inkoop van coronavaccins”, klinkt het in Het Parool. 

In ieder geval zal Europa naar de toekomst toe draaiboeken om epidemieën te bestrijden opmaken. Landen krijgen dan adviezen en het Europees Geneesmiddelenbureau gaat in de gaten houden of er geen tekorten van bepaalde producten zijn.   

Doordat alle landen eigen regels opstelden, was er heel veel onduidelijkheid en verwarring voor reizigers. Een Europese aanpak zou dat kunnen vermijden. Voor de plannen wil de commissie de komende zeven jaar in totaal ruim 600 miljoen euro uittrekken.