Moeten de grenzen dicht? "Duidelijk dat het reizen ons veel miserie heeft gebracht"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In België schieten de besmettingscijfers pijlsnel de hoogte in, maar ook in de ons omringende landen gaat het opnieuw de slechte kant op. De grenzen blijven vooralsnog open, maar biostatisticus Geert Molenberghs wijst erop dat het reizen ons ‘veel miserie heeft gebracht’.

“Elke dag wordt er een rangschikking gemaakt van de besmettingen in alle 30 Europese landen. Van alle Europese landen zijn we bij de slechtste en dat is natuurlijk niet goed”, vertelt Geert Molenberghs, biostatisticus aan UHasselt en KULeuven, in gesprek met Redactie24.

Is het dan niet zinvol om de grenzen terug te sluiten? “Die zaak ligt moeilijk omdat de Europese Unie vasthoudt aan vrij verkeer van personen. Maar het is duidelijk dat het reizen ons veel miserie heeft gebracht.”

“Uit cijfers in Duitsland en Nederland is aangetoond dat er in augustus heel veel besmette mensen zijn teruggekomen van reizen. Er is op die manier heel wat virusintroductie gebeurd.”

Als grenzen niet sluiten, kan het virus telkens terug binnenkomen

“In augustus heerste er nog eerder de sfeer ‘we moeten niet overdrijven, er is nog geen tweede golf, we zijn gewoon meer aan het testen’. Voor vele mensen leek het erop dat we ons nog veel konden permitteren, maar daar dragen we vandaag de gevolgen van met de hoge cijfers.”

“Als een land het goed doet, maar zijn grenzen niet mag sluiten voor andere landen, dan blijft het virus altijd opnieuw terug binnenkomen. Dat is een probleem."

"Sommige landen doen het wel, bijvoorbeeld Finland heeft een strikt beleid. Er zal misschien op den duur geen andere keuze zijn dan toch maar de grenzen toe te houden.”