Moeten we ons zorgen maken om nieuwe varianten? Geert Molenberghs reageert

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen over een nieuwe variant van het coronavirus, zegt professor Geert Molenberghs. Hij wijst er echter wel op dat landen waar het virus sterk circuleert, een broeihaard vormen voor nieuwe varianten.

“Er is momenteel niets dat op nieuwe varianten wijst. We hebben wel ondertussen wel de deltaplus variant, die is iets besmettelijker, maar niet in die mate zoals we gezien hebben bij de vorige varianten", stelt Geert Molenberghs bij Redactie24.

Toch valt niet uit te sluiten dat er nog nieuwe varianten zullen opduiken. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk iedereen te beschermen.

“Natuurlijk landen waar heel veel viruscirculatie is, zijn een broeihaard voor nieuwe varianten. Dat is een bijkomende reden om ervoor te zorgen dat de viruscirculatie echt wel naar beneden gaat. En om de hele populatie te vaccineren en gevaccineerd te houden, zoals met de boostershot en kinderen mee te nemen in het vaccinatieverhaal.”

Intussen hebben heel wat mensen al een boosterprik gekregen en werd beslist om iedereen in 2022 een derde prik te geven. Professor Molenberghs legt uit wat de impact is van een boosterprik.

“De impact zal gunstig zijn. Wat we in Israël gezien hebben is dat bij mensen met een boostershot de kans op ernstige aandoeningen nog eens met een factor tien verlaagt ten opzichte van mensen die volledig gevaccineerd zijn zonder derde prik. Ook het doorgeven van het virus wordt op die manier minder waarschijnlijk."