Opgelet als je op reis gaat: "Nog altijd landen die geldig bewijs van vaccinatie vragen"

door: STS
vakantie zomer
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Huisartsenvereniging Domus Medica wijst erop dat er nog altijd landen zijn die bij het inreizen een geldig bewijs van vaccinatie vragen.

"De vaccinatiecertificaten kregen bij aanmaak volgens de Europese regels een 'technische handtekening' mee van 1 jaar", legt Domus Medica uit.

"Heeft u uw vaccinatiecertificaat op een website gedownload of op papier laten opsturen? Is dit certificaat al ouder dan 1 jaar? Dan kan u een nieuwe versie downloaden of vraagt u een nieuwe postverzending aan van uw meest recente, vernieuwde vaccinatiecertificaat als u dit voor reizen nodig heeft."

"Gebruikt u de Covid Safe app? Ziet u uw vaccinatiecertificaat nog als vervallen staan? Update op uw smartphone de versie van de app en gebruik daarna de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te zien staan."

"De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna weer een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan."

"De certificaten van gedeeltelijke vaccinatie (de eerste prik van een vaccin waarvan twee prikken nodig waren voor een basisvaccinatie) worden niet automatisch vernieuwd."

Een geldig bewijs van vaccinatie kan je verkrijgen via de Covid Safe-app of via de website Mijngezondheid.be. Een wereldwijd overzicht van de Covid-19 inreisbeperkingen kan je terugvinden in dit pdf-bestand.