Ophef over coronavaccinaties nog voor start: "Zijn er nog niet genoeg mensen door deze onzin gestorven?"

door: MRO
coronavaccin astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De vaccinatiecampagne moet in België nog worden opgestart en er is al ophef ontstaan. Aanvankelijk zouden 4 woonzorgcentra uit Vlaams-Brabant nog dit jaar aan bod komen, maar daar kwam kritiek op vanuit andere regio's.

De coronavaccins zullen uiteindelijk op 28 december worden toegediend in één instelling in Vlaanderen, in Brussel en in Wallonië, samen met het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs.

Het zorgt voor bijzonder kritische reacties van wetenschappers en politici op Twitter. "Het hardst getroffen rusthuis van de eerste golf was erbij, Spelthof in Binkom. Vanochtend met de directrice overlegd, ze was verheugd. Nu om politiek gehakketak uitgesteld. Uitrol vaccinatie begint al goed", aldus Theo Francken (N-VA).

"Zoals verwacht kan vaccinatievolgorde voor spanningen zorgen", stelt politicoloog Carl Devos vast.

"Vaccinatie van rusthuisbewoners wordt uitgesteld... om de politieke vrede te bewaren?! Opnieuw zijn de verdeling van bevoegdheden, de negen verschillende ministers en de spanningen een killing factor. Zijn er nog niet genoeg gestorven door deze onzin?", klinkt het bij Lise Vandecasteele (PVDA).

"'Om de politieke vrede te bewaren': woonzorgcentra die dinsdag al vaccins zouden krijgen, moeten wachten na klachten uit andere regio’s... Dit moet de nieuwjaarsconference van Vivaldi zijn", reageert professor Hendrik Vuye.

"De ambitie verlagen overal is nooit het juiste antwoord. Communicatie dient niet om lage ambitie goed te praten, wel om realisme inzake de haalbare strategie toe te lichten. Uitrollen impliceert nu eenmaal een tijdspad", klinkt het bij econoom Ivan Van de Cloot.