Pierre Van Damme over strenge maatregel die er wellicht komt: "Het is mensen raken tot in hun binnenste, maar we moeten het au sérieux nemen"

door: STS
Afbeelding bron: VTM

Het Overlegcomité zit vrijdagnamiddag samen om nieuwe, strengere maatregelen voor het coronavirus te bespreken. Onder meer een avondklok en een drastische beperking van het aantal nauwe contacten zouden op tafel liggen.

Epidemioloog Pierre Van Damme blikte op VTM vooruit naar de nieuwe maatregelen. Zo zou het aantal nauwe contacten, dat nu op drie ligt, tot één beperkt worden. "Dat is bijzonder weinig, dat is de mensen bijna raken tot in hun binnenste", zei hij.

Hij denkt wel dat deze maatregelen het coronavirus zou afremmen. "Dat zou zeker effect hebben, daar moeten we eerlijk in zijn. Dat is ook allemaal berekend, dat zál effect hebben. Maar als je dat doet, moet je dat voor een beperkte tijd doen. Ze moeten zeggen: kijk, we gaan dat voor twee weken doen, of voor drie weken. Heel duidelijk zeggen: dit is het begin en dit is het einde."

Avondklok

"We moeten dat heel au sérieux nemen. Dat is streng, maar ook voor een stukje rechtvaardig, want op die manier geraken we er", aldus Van Damme, die een eventuele invoering van een avondklok ook ziet als een mogelijkheid om het aantal samenscholingen te beperken.