Pierre Van Damme waarschuwt: "We moeten nú iets doen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Epidemioloog Pierre Van Damme roept iedereen op om de belangrijke regels tegen het coronavirus, zoals afstand bewaren, handen wassen, mondmasker dragen, contacten beperken en thuisblijven bij ziekte, altijd te respecteren. Anders gaat de situatie in België escaleren en komen we in Franse of Spaanse toestanden terecht.

De corona-cijfers blijven maar stijgen en het zijn niet enkel de jongeren die besmet raken. "We wisten dat dit een van de mogelijkheden was; dat het virus lange tijd kon circuleren in de jongerengemeenschap. Maar vroeg of laat kan dat overwaaien naar de 50-plussers en de 60-plussers, bijvoorbeeld na contact met ouders of grootouders", zei Pierre Van Damme op ATV.

"Dat is zich nu aan het afspelen en dat zien we ook in de verschillende ziekenhuizen; dat het aantal opnames stijgt. Dat zijn dan mensen die behoren tot de leeftijdsgroep van 50 tot 65 jaar of 65 jaar en ouder."

Curves

Hoe moet het nu verder? "We moeten vooral kijken naar de curves van België en bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Wij volgen die landen op een zekere afstand. Dat wil zeggen: nu moeten we iets doen, willen we niet eindigen waar die landen nu in terecht aan het komen zijn, namelijk een compleet rode situatie. Dat hebben we zelf in de hand", benadrukt Van Damme.