Pierre Van Damme zeer ongerust: "Het gaat bijzonder hard, alle hens aan dek"

door: STS

Omdat de corona-cijfers blijven stijgen, moeten de ziekenhuizen noodgedwongen meer bedden vrijmaken voor corona-patiënten.

"Het gaat bijzonder hard. Ik zou zeggen dat dit bijna typisch is voor een infectieziekte die zich aan het verspreiden is", stelde epidemioloog Pierre Van Damme in 'Terzake'.

Hij wijst ook op het hoge reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel personen een besmet persoon op zijn of haar beurt besmet. "Het reproductiecijfer zit nu ongeveer rond de 1,5 à 1,6. En dan gaat het heel snel, dan gaat het exponentieel."

Hospitalisaties

Bovendien staat de winter voor de deur, een periode waarin er sowieso meer mensen in het ziekenhuis belanden. "Dat betekent dat je onmiddellijk de nodige beslissingen moet nemen om de hospitalisaties aan te kunnen en om die bedden op intensieve zorgen vrij te houden, want je wil ook de niet-Covid-19-patiënten nog kunnen opnemen in de ziekenhuizen. Dat is het grote verschil met maart, dus het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen om nu op de tijd de capaciteit te verhogen", aldus Van Damme.