Professor Geert Molenberghs ziet enorm probleem bij coronatesten

door: WVDS
biostatisticus Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

In het begin van de coronacrisis werden mensen eerder uitzonderlijk getest, waardoor het cijfer van het werkelijke aantal vele malen hoger lag. Door het toepassen van contacttracing en de bevolking meer te testen zou je het besmettingscijfer niet meer maal 30 moet doen zoals bij de eerste golf, maar slechts maal 3 tot 5.

“In de eerste golf, zeker  begin maart, werd er vrij weinig getest. Enkel de ernstige gevallen werden getest. Mensen met milde symptomen werden niet getest en men deed ook nog niet aan contacttracing waardoor we heel weinig gevallen identificeerden”, bevestigt Geert Molenberghs, biostatisticus (UHasselt en KULeuven) aan Redactie24.

“In die beginperiode vonden we amper 1 op 30 of 50 gevallen. Later eind april, mei, juni is dat al verbeterd. Dan kwam het nog neer op 1 op 3 tot 5 en daar zitten we waarschijnlijk nu nog wel min of meer op.” 

Probleem met testen

“We zitten nu met de cijfers dichter bij de werkelijkheid maar een cijfer van 3.000 besmettingen per dag maal 3 of 5 betekent dat er op werkelijke schaal tussen de 9.000 à 15.000 mensen per dag besmet worden, dat zijn enorm veel gevallen.”

“Door aan contacttracing te doen en zoveel mogelijk mensen te testen, worden er nu veel meer besmettingen vastgesteld. Maar we bereiken stilaan wel een limiet, omdat we het aantal testen niet kunnen blijven opschalen. Dat is het probleem waar we nu mee zitten.”