Steven Van Gucht heeft nieuws: “Dan komt er een vierde prik”

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag staat er een nieuw Overlegcomité op het programma. Voor het eerst sinds een tijdje kan er nog eens gesproken worden over versoepelingen.

En als we nu over versoepelingen spreken kijken we naar de coronabarometer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat we vanaf 18 februari naar code oranje kunnen gaan.

“Er is ook een goede kans dat dit gaat lukken”, bevestigt Steven Van Gucht in ‘De Afspraak’. “Als je die voorwaarden van de barometer volgt moet dat perfect mogelijk zijn.”

Steven Van Gucht zegt ook dat er een vierde prik komt. “Dat zal zijn voor de late zomer of het vroege najaar.”

Maar voor wie is dan die vierde prik? “Dat is nog niet duidelijk”, is de viroloog eerlijk. “Dat kan zijn voor de risicogroepen maar evengoed voor de hele bevolking.”

“De groepen die normaal de griepprik krijgen die moeten sowieso een vierde prik krijgen. Of het we echt moeten gaan veralgemenen hangt af van de soort varianten die in omloop zijn.”

“Als het niet noodzakelijk is, moet je ook geen vierde prik geven aan de algemene bevolking. Het hangt af van de varianten.”

“Stel dat we naar een situatie gaan als bij Delta, dan gaan we weer naar een algemene prik. Dan kunnen we een nieuwe opstoot krijgen, maar dat kan evengoed deze zomer zijn. Of voor hetzelfde gebeurt er niets. Het kan écht alle kanten uit.”